Ciasto kukułkowe
5 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
3 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować)
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym 10 minut po czym wsypać obie przesiane mąki z kakao.
Wymieszać wlewając olej i wodę.
Piec 180 st. około 25-30 miut(do tzw. suchego patyczka).
Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty.
masa;
20-25 dag cukierków kukułek
500 ml mleka
2 budynie czekoladowe
2 łyżki cukru
300 – 350 g masła
1/2 szklanki mleka odlać i rozmieszać w nim budynie
Do reszty mleka wsypać cukier i cukierki, ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę dodając porcjami zimny budyń.
Gotową masą smarować blaty biszkoptowe.