Marcinek inaczej

marcinek2-crop

 

Tradycyjny Marcinek robi się z ciasta kruchego, gdzie każdy placek trzeba osobno wałkować, ten jest prostszy bo z ciasta ucieranego.

ciasto;
4 jajka (białka i żółtka osobno)
250 g masła
1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru około 8-10 minut (nie zrażać się że cukier nie jest całkowicie rozpuszczony)
Do utartych żółtek dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz rozpuszczone i wystudzone masło, po czym wszystko wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli oraz pozostałą resztą cukru i dodać do ciasta.
Wszystko razem ponownie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowy, położyć tortownicę o średnicy 26 cm i odrysować ołówkiem koło
Na odrysowane koło wyłożyć 3 łyżki ciasta, rozsmarowując je dokładnie aż do brzegów.

Marcinek 10
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec z termoobiegiem około 4 minuty ( grzanie górne i dolne )
Można też piec bez termoobiegu w tem. 180-200 st, około 6-7 minut.
Wychodzi 5-6 placków.

Najlepiej piec na dwóch blaszkach, podczas gdy jedna jest w piekarniku to drugą przygotowujemy do pieczenia.

Po upieczeniu ciasto zdjąć delikatnie łopatką do naleśników i ułożyć na kratce z piekarnika.

Każdy wystudzony placek przełożyć 3 łyżkami masy śmietankowej.

Masa;
600 ml. śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny ( około 10 g )
3 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 0,5 cytryny

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia i rozpuścić.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i sok z cytryny, wymieszać.

Dla lepszego efektu wizualnego można każdy placek z masą posypać gorzkim kakao.

marcinek5