Racuchy żytnio owsiane z jabłkami i sosem bananowym

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml

Składniki;

2 szklanki mąki żytniej razowej

1 szklanka płatków owsianych Górskich

1 szklanka mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane)

3 szklanki maślanki

2 duże jajka (rozmiar L)1

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki oleju (można pominąć)

3 łyżki miodu (lub innego słodziku)

4 średnie starte jabłka

szczypta soli

(Można dodać 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, będą wtedy pulchniejsze)

 

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 minut.

Patelnię posmarować tylko przed pierwszym smażeniem, potem można to pominąć.

Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.

Przed podaniem polać sosem bananowym, lub posypać cukrem pudrem.

 

Sos bananowy;

5 średnich bananów

5 łyżeczek soku z cytryny

5 łyżeczek słodkiej śmietanki (lub mleczka do kawy)

Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny.

Na końcu wlać śmietankę i dokładnie wymieszać

(śmietankę można pominąć gdy sos zaraz zużyjemy)