Racuchy żytnio owsiane z jabłkami i sosem bananowym
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml
Składniki;
2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka płatków owsianych Górskich
1 szklanka mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane)
3 szklanki maślanki
2 duże jajka (rozmiar L)1
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju (można pominąć)
3 łyżki miodu (lub innego słodziku)
4 średnie starte jabłka
szczypta soli
(Można dodać 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, będą wtedy pulchniejsze)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 15 minut.
Patelnię posmarować tylko przed pierwszym smażeniem, potem można to pominąć.
Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu.
Przed podaniem polać sosem bananowym, lub posypać cukrem pudrem.
Sos bananowy;
5 średnich bananów
5 łyżeczek soku z cytryny
5 łyżeczek słodkiej śmietanki (lub mleczka do kawy)
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny.
Na końcu wlać śmietankę i dokładnie wymieszać
(śmietankę można pominąć gdy sos zaraz zużyjemy)