Ciasto śmietanowo ananasowe bez pieczenia
Składniki;
200 g podłużnych biszkoptów
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 galaretki ananasowe (lub cytrynowe)
1 litrowy karton soku ananasowego
1 puszka ananasów (565 g)
Masa śmietanowa;
2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącego soku ananasowego (z kartonu) i wystudzić.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, następnie wymieszać z gęstniejącą galaretką.
Mus ananasowy;
Puszkę ananasów wraz z zawierającym sokiem zmiksować blenderem.
Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącego soku ananasowego (z kartonu) i wystudzić.
Zmiksowany ananas wymieszać z galaretką i odstawić do stężenia.
Wykonanie;
Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.
Na spód położyć biszkopty które lekko zwilżyć resztą soku ananasowego (lub wodą z cytryną)
Na biszkopty położyć masę śmietanową i włożyć do lodówki aż całość stężeje.
Następnie na górę wlać gęstniejący mus ananasowy.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.