Ciasto śmietanowo ananasowe bez pieczenia

Składniki;

200 g podłużnych biszkoptów

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 galaretki ananasowe (lub cytrynowe)

1 litrowy karton soku ananasowego

1 puszka ananasów (565 g)

 

Masa śmietanowa;

2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącego soku ananasowego (z kartonu) i wystudzić.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, następnie wymieszać z gęstniejącą galaretką.

 

Mus ananasowy;

Puszkę ananasów wraz z zawierającym sokiem zmiksować blenderem.

Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącego soku ananasowego (z kartonu) i wystudzić.

Zmiksowany ananas wymieszać z galaretką i odstawić do stężenia.

 

Wykonanie;

Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem pergaminowym.

Na spód położyć biszkopty które lekko zwilżyć resztą soku ananasowego (lub wodą z cytryną)

Na biszkopty położyć masę śmietanową i włożyć do lodówki aż całość stężeje.

Następnie na górę wlać gęstniejący mus ananasowy.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.