Drożdżówka z kruszonką i wiśniami
Kruszonka;
100 g zimnego masła
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki tortowej lub krupczatki (około 160 g)
Masło pokroić na kawałki, dodać cukier, mąkę i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie wyrobić aż powstaną grudki.
Kruszonkę przykryć i odstawić do lodówki.
Dodatkowo przygotować;
350 – 400 g wydrylowanych wiśni (użyłam z kompotu)
Ciasto;
3 szklanki mąki tortowej (480 g)
0,5 szklanki ciepłego mleka ( szklanka = 250 ml)
0,5 szklanki maślanki
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
50 g stopionego i wystudzonego masła
5 łyżek oleju
2 średnie jajka (rozmiar M)
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, ciepłe mleko i maślankę.
Wszystko zagnieść aż do połączenia składników, następnie i wlać masło i olej.
Całość zagniatać aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie lekko odchodziło rąk (ciasto jest luźnej konsystencji)
Wyrobione ciasto od razu wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem o wym. 25 x 35 cm (lub nieco mniejszą)
Następnie przykrytą blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik nagrzany do 30 stopni) na około 1,5 godziny
Na wyrośniętym cieście rozłożyć wiśnie i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25-30 minut (grzanie górne i dolne)