Drożdżówka z kruszonką i wiśniami

Kruszonka;

100 g zimnego masła

100 g drobnego cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki tortowej lub krupczatki (około 160 g)

 

Masło pokroić na kawałki, dodać cukier, mąkę i cukier waniliowy.

Wszystko dokładnie wyrobić aż powstaną grudki.

Kruszonkę przykryć i odstawić do lodówki.

 

Dodatkowo przygotować;

350 – 400 g wydrylowanych wiśni (użyłam z kompotu)

 

Ciasto;

3 szklanki mąki tortowej (480 g)

0,5 szklanki ciepłego mleka ( szklanka = 250 ml)

0,5 szklanki maślanki

1 torebka suszonych drożdży (7 g)

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

50 g stopionego i wystudzonego masła

5 łyżek oleju

2 średnie jajka (rozmiar M)

 

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, cukier, cukier waniliowy, ciepłe mleko i maślankę.

Wszystko zagnieść aż do połączenia składników, następnie i wlać masło i olej.

Całość zagniatać aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie lekko odchodziło rąk (ciasto jest luźnej konsystencji)

Wyrobione ciasto od razu wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem o wym. 25 x 35 cm (lub nieco mniejszą)

Następnie przykrytą blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik nagrzany do 30 stopni) na około 1,5 godziny

Na wyrośniętym cieście rozłożyć wiśnie i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25-30 minut (grzanie górne i dolne)