Muffinki drożdżowe o smaku pizzy
3 szklanki mąki pszennej (szklanka= 250 ml)
1 szklanka ciepłej wody
1 jajko
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 kopiasta łyżeczka ziół do pizzy
1 kopiasta łyżka masła o temperaturze pokojowej
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami.
Następnie dodać ciepłą wodę, masło oraz jajko.
Całość wyrobić aż będzie gładkie ciasto, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
Dodatkowo przygotować;
250 g dowolnych dodatków typu;
kukurydza z puszki
szynka pokrojona w kostkę (lub salami)
kawałek papryki (drobno pokrojonej)
parę posiekanych oliwek zielonych
można dodać kawałek startego sera żółtego
Wszystkie składniki wymieszać z wyrośniętym ciastem.
Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, następnie nałożyć kopiastą łyżkę ciasta.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut (grzanie górne i dolne)