Muffinki drożdżowe o smaku pizzy

3 szklanki mąki pszennej (szklanka= 250 ml)

1 szklanka ciepłej wody

1 jajko

7 g suchych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 kopiasta łyżeczka ziół do pizzy

1 kopiasta łyżka masła o temperaturze pokojowej

 

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami.

Następnie dodać ciepłą wodę, masło oraz jajko.

Całość wyrobić aż będzie gładkie ciasto, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.

 

Dodatkowo przygotować;

250 g dowolnych dodatków typu;

kukurydza z puszki

szynka pokrojona w kostkę (lub salami)

kawałek papryki (drobno pokrojonej)

parę posiekanych oliwek zielonych

można dodać kawałek startego sera żółtego

Wszystkie składniki wymieszać z wyrośniętym ciastem.

Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, następnie nałożyć kopiastą łyżkę ciasta.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut (grzanie górne i dolne)