Sernik brzoskwiniowy bez pieczenia
Składniki;
200 g podłużnych biszkoptów
1 kg sera z wiaderka
1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
3 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki cukru pudru
500 ml gorącej wody
Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. wyłożyć biszkoptami.
Brzoskwinie wraz z syropem zmiksować blenderem.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.
Ser wymieszać z cukrem pudrem i musem brzoskwiniowym, na końcu wlać wystudzoną galaretkę i wymieszać.
Tężejąca masę wlać na biszkopty i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Następnie na górę wylać masę śmietanową i odstawić do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą.
Masa śmietanowa;
500 – 600 ml zimnej śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym wlać gęstniejącą galaretkę i wymieszać.