Proziaki nadziewane masą makową
0,5 puszki masy makowej
Proziaki z makiem;
Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej
500 g przesianej mąki pszennej tortowej
250 ml maślanki
1 średnie jajko ( rozmiar M)
1 płaska łyżeczka sody
0,5 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagnieść na jednolite ciasto.
Rozwałkować na grubość około 3-4 mm, następnie wykroić krążki (u mnie były o średnicy 10 cm)
Na każdy krążek położyć 1 łyżeczkę masy makowej i zlepić na kształt półksiężyca.
Półksiężyce przykryć ściereczką na około 15 minut.
Po tym czasie ułożyć na papierze pergaminowym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 13 – 15 minut (grzanie górne i dolne)
Najlepsze są tego samego dnia.
Z tej ilości wyszło około 16 sztuk.
Proziaki w wersji wytrawnej;
Najlepiej smakują świeże, jeszcze lekko ciepłe podane z masłem lub masłem czosnkowym.
500 g przesianej mąki pszennej
250 ml maślanki o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cukru
1 średnie jajko (rozmiar M)
Wszystko robimy tak samo jak wyżej, tylko zamiast półksiężyców wykrawamy krążki o grubości od 0,5 do 1 cm.
Przykrywamy ściereczką na 15 minut.
Smażymy na suchej patelni (na najmniejszym płomieniu) około 8- 9 minut z każdej strony
Można je również piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 13- 15 minut (grzanie górne i dolne)