Proziaki nadziewane masą makową

0,5 puszki masy makowej

 

Proziaki z makiem;

Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej

500 g przesianej mąki pszennej tortowej

250 ml maślanki

1 średnie jajko ( rozmiar M)

1 płaska łyżeczka sody

0,5 łyżeczki soli

1 kopiasta łyżka cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki wymieszać łyżką, następnie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagnieść na jednolite ciasto.

Rozwałkować na grubość około 3-4 mm, następnie wykroić krążki (u mnie były o średnicy 10 cm)

Na każdy krążek położyć 1 łyżeczkę masy makowej i zlepić na kształt półksiężyca.

Półksiężyce przykryć ściereczką na około 15 minut.

Po tym czasie ułożyć na papierze pergaminowym i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 13 – 15 minut (grzanie górne i dolne)

Najlepsze są tego samego dnia.

Z tej ilości wyszło około 16 sztuk.

 

 

Proziaki w wersji wytrawnej;

Najlepiej smakują świeże, jeszcze lekko ciepłe podane z masłem lub masłem czosnkowym.

500 g przesianej mąki pszennej

250 ml maślanki o temperaturze pokojowej

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki cukru

1 średnie jajko (rozmiar M)

Wszystko robimy tak samo jak wyżej, tylko zamiast półksiężyców wykrawamy krążki o grubości od 0,5 do 1 cm.

Przykrywamy ściereczką na 15 minut.

Smażymy na suchej patelni (na najmniejszym płomieniu) około 8- 9 minut z każdej strony

Można je również piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 13- 15 minut (grzanie górne i dolne)