Mini ptysie z kremem budyniowym
Ciasto parzone;
1 szklanka wody ( szklanka = 250 ml )
1 kopiasta szklanka mąki tortowej (160 g)
75 g masła
szczypta soli
4 duże jajka
Wodę zagotować z masłem i ze szczyptą soli.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i przez chwile ucierać drewnianą łyżką aż masa będzie szklista i będzie odchodzić od brzegów garnka.
Masę wystudzić, następnie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując aż stanie się jednolita.
Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wyciskać malutkie rozetki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 20 minut ( grzanie górne i dolne)
Do każdego wystudzonego ptysia, wcisnąć szprycą ( lub dużą strzykawką ) trochę kremu budyniowego.
Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.
Krem budyniowy;
600 ml mleka
2 budynie waniliowe
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła o temperaturze pokojowej
Budynie wymieszać ze szklanką zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać wymieszane budynie do gorącego mleka, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając partiami zimny budyń.