Mini ptysie z kremem budyniowym

Ciasto parzone;

1 szklanka wody ( szklanka = 250 ml )

1 kopiasta szklanka mąki tortowej (160 g)

75 g masła

szczypta soli

4 duże jajka

 

Wodę zagotować z masłem i ze szczyptą soli.

Do gotującej się wody wsypać mąkę i przez chwile ucierać drewnianą łyżką aż masa będzie szklista i będzie odchodzić od brzegów garnka.

Masę wystudzić, następnie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując aż stanie się jednolita.

Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wyciskać malutkie rozetki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez 20 minut ( grzanie górne i dolne)

Do każdego wystudzonego ptysia, wcisnąć szprycą ( lub dużą strzykawką ) trochę kremu budyniowego.

Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

 

Krem budyniowy;

600 ml mleka

2 budynie waniliowe

4 łyżki cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego

200 g masła o temperaturze pokojowej

Budynie wymieszać ze szklanką zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlać wymieszane budynie do gorącego mleka, zagotować i odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na puszystą masę, dodając partiami zimny budyń.