Galaretkowiec serowo wiśniowy
Biszkopt można zastąpić herbatnikami typu petitki
Biszkopt;
3 duże jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać partiami cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodać kolejno żółtka, po czym wsypać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 25 x 36 cm ( może być większa ) wyłożyć papierem pergaminowym.
Następnie wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )
Warstwa wiśniowa;
6 galaretek wiśniowych
2400 ml gorącej wody
Składniki podzielić na 3 porcje, czyli każde 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.
Warstwa serowa;
1 kg sera z wiaderka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 galaretki przezroczyste
300 ml gorącej wody
parę kropel aromatu migdałowego ( można pominąć )
Ser wymieszać z cukrem pudrem, z cukrem waniliowym i ewentualnie z olejkiem migdałowym.
Galaretki pojedynczo rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Następnie masę serową podzielić na pół i do każdej porcji wlać wystudzoną galaretkę.
Dodatkowo;
400 g wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z kompotu )
Wykonanie;
Na wystudzony biszkopt wlać jedną porcję gęstniejącej galaretki wiśniowej, odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje, następnie wlać warstwę serową i ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
Czynność powtórzyć z pozostałymi galaretkami i masą serową.
Przed wlaniem ostatniej galaretki, na warstwie serowej ułożyć wiśnie.