Galaretkowiec serowo wiśniowy

Biszkopt można zastąpić herbatnikami typu petitki

Biszkopt;

3 duże jajka

3 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać partiami cukier i cukier waniliowy.

Następnie dodać kolejno żółtka, po czym wsypać przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną, całość delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 25 x 36 cm ( może być większa ) wyłożyć papierem pergaminowym.

Następnie wlać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Warstwa wiśniowa;

6 galaretek wiśniowych

2400 ml gorącej wody

Składniki podzielić na 3 porcje, czyli każde 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

 

Warstwa serowa;

1 kg sera z wiaderka

6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 galaretki przezroczyste

300 ml gorącej wody

parę kropel aromatu migdałowego ( można pominąć )

Ser wymieszać z cukrem pudrem, z cukrem waniliowym i ewentualnie z olejkiem migdałowym.

Galaretki pojedynczo rozpuścić w 150 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Następnie masę serową podzielić na pół i do każdej porcji wlać wystudzoną galaretkę.

 

Dodatkowo;

400 g wydrylowanych wiśni (mrożonych lub z kompotu )

Wykonanie;

Na wystudzony biszkopt wlać jedną porcję gęstniejącej galaretki wiśniowej, odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje, następnie wlać warstwę serową i ponownie włożyć do lodówki do stężenia.

Czynność powtórzyć z pozostałymi galaretkami i masą serową.

Przed wlaniem ostatniej galaretki, na warstwie serowej ułożyć wiśnie.