Poduszki drożdżowe z twarogiem

Masa serowa;

1 kg twarogu

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki cukru

3 żółtka

Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Ciasto;

1 kg mąki pszennej

100 g drożdży świeżych

2 szklanki letniego mleka

150 g cukru

100 g masła o temperaturze pokojowej

szczypta soli

3 żółtka

 

Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami letniego mleka, następnie przykryć i odstawić w cieple miejsce aż wyrosną.

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól, żółtka i resztę letniego mleka.

Całość wyrabiać przez chwilką, następnie dodać masło i ponownie wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.

Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, i przykrywamy ściereczką, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 4 części.

Każdą część ciasta rozwałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach mniej więcej 27 cm x 38 cm.

Rozwałkowany płat ciasta smarujemy masą twarogową i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, do środka prostokąta, następnie pozostały bok nakrywamy na drugi i tniemy na paski o szerokości około 4,5 cm.

Każdy pasek ciasta układamy na papierze pergaminowym ( zachowując odstępy ) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

Ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.

 

Lukier.;

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka gorącej wody

2 łyżki soku z cytryny

Wszystko ucieramy aż powstanie gęsta masa.