Poduszki drożdżowe z twarogiem
Masa serowa;
1 kg twarogu
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
3 żółtka
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Ciasto;
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
2 szklanki letniego mleka
150 g cukru
100 g masła o temperaturze pokojowej
szczypta soli
3 żółtka
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami letniego mleka, następnie przykryć i odstawić w cieple miejsce aż wyrosną.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól, żółtka i resztę letniego mleka.
Całość wyrabiać przez chwilką, następnie dodać masło i ponownie wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, i przykrywamy ściereczką, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 4 części.
Każdą część ciasta rozwałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach mniej więcej 27 cm x 38 cm.
Rozwałkowany płat ciasta smarujemy masą twarogową i zawijamy wzdłuż dłuższego boku, do środka prostokąta, następnie pozostały bok nakrywamy na drugi i tniemy na paski o szerokości około 4,5 cm.
Każdy pasek ciasta układamy na papierze pergaminowym ( zachowując odstępy ) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut ( grzanie górne i dolne )
Ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.
Lukier.;
1 szklanka cukru pudru ( szklanka o pojemności 250 ml )
1 łyżka gorącej wody
2 łyżki soku z cytryny
Wszystko ucieramy aż powstanie gęsta masa.