Biszkopt z kremem kawowym
3 średnie jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
szczypta proszku do pieczenia.
Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i kakao.
Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Polewa z likierem kawowym;
125 ml likieru kawowego
0,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki mleka
Żelatynę zalać mlekiem i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić i jeszcze letnią wymieszać z likierem. Odstawić aż będzie tężeć.
Krem kawowy;
250 g zimnego serka mascarpone
250 g zimnej śmietany kremówki 30 % ( lub 36 %)
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać mikserem do momentu aż masa zgęstnieje.
Krem nierówno wyłożyć na wystudzony biszkopt i polać tężejącym likierem kawowym.