Biszkopt z kremem kawowym

3 średnie jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

szczypta proszku do pieczenia.

 

Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i kakao.

Ciasto wlać do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Polewa z likierem kawowym;

125 ml likieru kawowego

0,5 łyżeczki żelatyny

3 łyżki mleka

Żelatynę zalać mlekiem i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić i jeszcze letnią wymieszać z likierem. Odstawić aż będzie tężeć.

 

Krem kawowy;

250 g zimnego serka mascarpone

250 g zimnej śmietany kremówki 30 % ( lub 36 %)

3 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wszystkie składniki włożyć do miski i ubijać mikserem do momentu aż masa zgęstnieje.

Krem nierówno wyłożyć na wystudzony biszkopt i polać tężejącym likierem kawowym.