Jabłka w kruchym cieście

Do wydrążonych jabłek można włożyć marmoladę lub bakalie.

 

Ciasto;

4 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )

1 szklanka cukru pudru

200 g masła o temperaturze pokojowej

2 żółtka

4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany

 

Dodatkowo;

17 małych jabłek

Jabłka wydrążyć i obrać.

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Następnie brać po kawałku ciasta i cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.

Na rozwałkowanym cieście położyć jabłko i całe zlepić.

Zlepione ciastem owoce, położyć na papierze pergaminowym i posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 180° przez 20 minut ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Zamiast ciasta kruchego, można użyć ciasto francuskie.