Jabłka w kruchym cieście
Do wydrążonych jabłek można włożyć marmoladę lub bakalie.
Ciasto;
4 szklanki mąki tortowej ( szklanka 250 ml )
1 szklanka cukru pudru
200 g masła o temperaturze pokojowej
2 żółtka
4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo;
17 małych jabłek
Jabłka wydrążyć i obrać.
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Następnie brać po kawałku ciasta i cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Na rozwałkowanym cieście położyć jabłko i całe zlepić.
Zlepione ciastem owoce, położyć na papierze pergaminowym i posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temperaturze 180° przez 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zamiast ciasta kruchego, można użyć ciasto francuskie.