Keks kapuściany z mięsem

Danie można również zrobić z ugotowaną kapustą, wtedy nie trzeba jej tak drobno szatkować.

 

800 g surowej drobno poszatkowanej białej kapusty

500 g chudego mięsa mielonego

0,5 szklanki kaszy manny

2 jajka

1 łyżka sosu sojowego

1 cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki posiekanego czosnku ( można pominąć )

sól i pieprz

 

Kapustę posolić i odstawić na 2 godziny, po czym odcisnąć i wymieszać z mięsem.

Następnie dodać podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę, posiekany czosnek, kaszę manną, jajka, sos sojowy i przyprawy.

Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy keksowej o wym. 32 x 11 cm; wysokość 7 cm

Górę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )

Pięć minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.

Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.