Keks kapuściany z mięsem
Danie można również zrobić z ugotowaną kapustą, wtedy nie trzeba jej tak drobno szatkować.
800 g surowej drobno poszatkowanej białej kapusty
500 g chudego mięsa mielonego
0,5 szklanki kaszy manny
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki posiekanego czosnku ( można pominąć )
sól i pieprz
Kapustę posolić i odstawić na 2 godziny, po czym odcisnąć i wymieszać z mięsem.
Następnie dodać podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę, posiekany czosnek, kaszę manną, jajka, sos sojowy i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy keksowej o wym. 32 x 11 cm; wysokość 7 cm
Górę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )
Pięć minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.