Bananowa rozpusta

Bananowa rozpusta 1

ciasto;
4 duże jajka
4 lub 5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5  łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć )
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wsypać przesiane mąki z kakao oraz  proszkiem i wymieszać.
Na dno blaszki (40 cm x 24 cm) położyć papier pergaminowy, po czym wlać ciasto.
Piec około 15 minut w temp. 180 st.

Masa czekoladowa;
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
1 kostka masła
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym ucieramy masło do białości i dodajemy porcjami przestudzoną czekoladę.
Masę wykładamy na upieczony biszkopt.

( Masę czekoladową można zastąpić nutellą )

Masa śmietanowo-budyniowa;
0,5 litra mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
5 płaskich łyżeczek żelatyny (25 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo przygotować;
7 dużych dojrzałych bananów
sok z dużej cytryny

Ugotować budyń na mleku z dodatkiem cukru.
Gorący budyń odstawić i wsypać żelatynę, cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Obrać banany, przekroić na połowę wzdłuż i jeszcze raz w poprzek.
Każdy kawałek banana obtoczyć w soku z cytryny i układać na masie czekoladowej.

Gdy budyń jest już zimny i jeszcze w miarę lekko płynny, dodać ubitą śmietanę z cukrem wanilinowym, wszystko wymieszać mikserem.
Masę położyć na banany, ozdobić tartą czekoladą.

Bananowa rozpusta 9