Puszyste kotlety mielone z tartymi ziemniakami bez smażenia
Mielone najlepiej piec w piekarniku ponieważ smażone na patelni zostawiają posmak surowych ziemniaków, a często też tarte ziemniaki nie są dostatecznie usmażone.
Tarte ziemniaki w szklance ważyły około 250 g
1 kg mielonego mięsa wieprzowego ( zmieliłam chudą szynkę i trochę łopatki)
1 szklanka startych na małych oczkach ziemniaków ( szklanka o pojemności 250 ml )
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( lub koperku )
1 łyżka suszonego majeranku
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka sosu sojowego ( lub przyprawy do zup)
sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszać i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 35 minut ( grzanie górne i dolne )