Ciasto z konfiturą jagodową i masą jogurtową

ciasto-z-konfitura-jagodowa-i-masa-jogurtowa1

Ciasto można również zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkoptów.

Ciasto;

4 duże jaja

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )

Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)

 

Masa jagodowa;

240 g konfitury jagodowej

600 g śmietany kremówki 30 %

6 łyżeczek cukru waniliowego

20 g żelatyny

150 ml zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodać konfiturę.

Całość wymieszać, wlewając letnią żelatynę.

 

Masa jogurtowa;

800 g jogurtu naturalnego

4 łyżki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

300 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć.

Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, po czym wlać gęstniejące galaretki.

Na upieczony biszkopt wlać masę jagodową, odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje, następnie wlać masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki.

Na górę można dać cienką warstwę gęstniejącej galaretki o smaku jagodowym, rozpuszczoną wcześniej w 400 ml gorącej wody.

ciasto-z-konfitura-jagodowa-i-masa-jogurtowa04