Ciasto z konfiturą jagodową i masą jogurtową
Ciasto można również zrobić bez pieczenia, używając podłużnych biszkoptów.
Ciasto;
4 duże jaja
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )
Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)
Masa jagodowa;
240 g konfitury jagodowej
600 g śmietany kremówki 30 %
6 łyżeczek cukru waniliowego
20 g żelatyny
150 ml zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodać konfiturę.
Całość wymieszać, wlewając letnią żelatynę.
Masa jogurtowa;
800 g jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
300 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć.
Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, po czym wlać gęstniejące galaretki.
Na upieczony biszkopt wlać masę jagodową, odstawić do lodówki aż całkowicie stężeje, następnie wlać masę jogurtową i ponownie włożyć do lodówki.
Na górę można dać cienką warstwę gęstniejącej galaretki o smaku jagodowym, rozpuszczoną wcześniej w 400 ml gorącej wody.