Chałka drożdżowa
Przepis na 2 chałki
50 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )
0,5 szklanki cukru ( 100 g )
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
600 m mąki tortowej ( około 3,5 szklanki )
szczypta soli
2 średnie jajka
80 g masła o temperaturze pokojowej
Mleko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, następnie odlać 0,5 szklanki i wymieszać w garnuszku z drożdżami.
Drożdże odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wkładam do elektrycznego piekarnika nagrzanego do 25 ° C )
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i drożdżowy zaczyn, wlać resztę letniego mleka, wbić jaka oraz dodać miękkie masło.
Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość
Po wyrośnięciu, ciasto ponownie wyrobić, następnie podzielić na 2 połówki.
Z każdej połówki uformować 3 długie wałeczki, następnie zlepić je na jednym końcu i zapleść warkocz.
Warkocz wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i ponownie odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 18 minut.( można dodatkowo przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką )
Studzić na metalowej kratce.