Chałka drożdżowa

chalka-drozdzowa03

Przepis na 2 chałki

 

50 g świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )

0,5 szklanki cukru ( 100 g )

2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

600 m mąki tortowej ( około 3,5 szklanki )

szczypta soli

2 średnie jajka

80 g masła o temperaturze pokojowej

 

Mleko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, następnie odlać 0,5 szklanki i wymieszać w garnuszku z drożdżami.

Drożdże odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wkładam do elektrycznego piekarnika nagrzanego do 25 ° C )

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i drożdżowy zaczyn, wlać resztę letniego mleka, wbić jaka oraz dodać miękkie masło.

Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od rąk.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość

Po wyrośnięciu, ciasto ponownie wyrobić, następnie podzielić na 2 połówki.

Z każdej połówki uformować 3 długie wałeczki, następnie zlepić je na jednym końcu i zapleść warkocz.

Warkocz wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i ponownie odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 18 minut.( można dodatkowo przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką )

Studzić na metalowej kratce.

chalka-drozdzowa29

chalka-drozdzowa00002