Tarta francuska z twarogiem i owocami

tarta-francuska-z-twarogiem-i-owocami2

1 płat ciasta francuskiego

500 g mielonego twarogu

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 jajko

1 kopiasta łyżka suchego budyniu

1 puszka owoców tropikalnych ( 250 g po odcieku )

1 łyżka cukru trzcinowego

 

Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń i jajko.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Owoce odsączyć i pokroić na mniejsze kawałeczki

Dno blaszki wyłożyć papierem pergaminowym i rozłożyć na nim ciasto

Następnie zagiąć do środka wszystkie brzegi ciasta na około 1 cm.

Na cieście rozsmarować twaróg i rozłożyć owoce.

Przed pieczeniem owoce posypać cukrem trzcinowym ( lub białym )

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Twaróg można również rozłożyć bez wcześniejszego zaginania brzegów ciasta, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu.

tarta-francuska-z-twarogiem-i-owocami31tarta-francuska-z-twarogiem-i-owocami0001tarta-francuska-z-twarogiem-i-owocami0tarta-francuska-z-twarogiem-i-owocami5

Do posypania owoców użyłam cukru żelującego bo akurat taki tylko miałam w domu.

img_2947