Palmiery z ciasta francuskiego

palmiery-z-ciasta-francuskiego

2 ciasta francuskie ( każdy po 275 g )

6 łyżek cukru trzcinowego ( użyłam z  Diamantu )

2 kopiaste łyżeczki cynamonu

Jeden płat ciasta rozwinąć i posypać równomiernie 3 łyżkami cukru trzcinowego oraz 1 łyżeczką cynamonu.

Następnie na górę położyć drugi płat ciasta i ponownie posypać cukrem i cynamonem.

Oba ciasta razem zrolować luźno do wewnątrz z obu brzegów (wzdłuż dłuższego boku) aż się złączą na środku.

Kroić na plastry o szerokości około 1 cm , układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym ( w szerokich odstępach )

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C około 10-12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Moja rada;

Aby ciasto łatwiej się rolowało, najlepiej rozwinąć go na stolnicy posypanej cukrem kryształem.

img_8286-crop

palm

img_8299-crop

img_8302

Do tego wypieku rewelacyjna jest również gotowa mieszanka cukru z cynamonem

palmiery-z-ciasta-francuskiego31