Francuskie rurki

Francuskie rurki

Czasami nie trzeba wiele wysiłku aby zrobić smaczny i szybki deser.

3 płaty gotowego ciasta francuskiego ( opcjonalnie)

1 jajko

100 g cukru trzcinowego

Dodatkowo przygotować;

metalowe rurki

1 płaska łyżeczka oleju

 

Foremki przed pierwszym nawinięciem ciasta posmarować olejem, potem już nie ma takiej potrzeby bo ciasto jest tłuste.

Ciasto francuskie nie wałkować tylko rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.

Każdy pasek nawinąć na metalową rurkę zaczynając od części węższej do szerszej, tak aby na siebie zachodziły.

Następnie z jednej strony posmarować roztrzepanym jajkiem, zamoczyć w cukrze trzcinowym i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Piec w gorącym piekarniku w temp. 200 ° C około 15 minut ( góra – dół )

Gdy rurki lekko przestygną wyjąć z nich delikatnie foremki

 

Po wystygnięciu napełnić nadzieniem, najlepiej zrobić to szprycą lub rękawem cukierniczym

Nadzienie;

600 ml zimnej śmietany kremówki 30 %

3 łyżeczki cukru waniliowego

100 g suszonego mleka ( niegranulowanego )

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po czym wsypać suszone mleko i wymieszać.

RURECZKI