Francuskie rurki
Czasami nie trzeba wiele wysiłku aby zrobić smaczny i szybki deser.
3 płaty gotowego ciasta francuskiego ( opcjonalnie)
1 jajko
100 g cukru trzcinowego
Dodatkowo przygotować;
metalowe rurki
1 płaska łyżeczka oleju
Foremki przed pierwszym nawinięciem ciasta posmarować olejem, potem już nie ma takiej potrzeby bo ciasto jest tłuste.
Ciasto francuskie nie wałkować tylko rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm.
Każdy pasek nawinąć na metalową rurkę zaczynając od części węższej do szerszej, tak aby na siebie zachodziły.
Następnie z jednej strony posmarować roztrzepanym jajkiem, zamoczyć w cukrze trzcinowym i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w gorącym piekarniku w temp. 200 ° C około 15 minut ( góra – dół )
Gdy rurki lekko przestygną wyjąć z nich delikatnie foremki
Po wystygnięciu napełnić nadzieniem, najlepiej zrobić to szprycą lub rękawem cukierniczym
Nadzienie;
600 ml zimnej śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g suszonego mleka ( niegranulowanego )
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po czym wsypać suszone mleko i wymieszać.