Sernik na gotowanym budyniu
Ciasto można zrobić również bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików
Ciasto;
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( może być nieco mniej )
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa serowa;
2 budynie bez cukru
750 ml mleka
6 łyżek cukru
0,5 kg mielonego chudego twarogu
2 galaretki cytrynowe
Z mleka , budyniu i cukru ugotować budyń.
Do gorącego budyniu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać twaróg i ponownie dokładnie wymieszać.
Masę wylać na wystudzony biszkopt.
Dodatkowo przygotować ;
2 galaretki cytrynowe
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą gęstnieć po czym wlać na masę serową.
Całość odstawić na parę godzin do lodówki