Sernik na gotowanym budyniu

sernik

Ciasto można zrobić również bez pieczenia, używając gotowych biszkopcików

Ciasto;

3 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( może być nieco mniej )

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa serowa;

2 budynie bez cukru

750 ml mleka

6 łyżek cukru

0,5 kg mielonego chudego twarogu

2 galaretki cytrynowe

Z mleka , budyniu i cukru ugotować budyń.

Do gorącego budyniu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać twaróg i ponownie dokładnie wymieszać.

Masę wylać na wystudzony biszkopt.

 

Dodatkowo przygotować ;

2 galaretki cytrynowe

750 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będą gęstnieć po czym wlać na masę serową.

Całość odstawić na parę godzin do lodówki