Placek twarogowy z połówkami jabłek
Ciasto ;
4 szklanki mąki tortowej (typ 450)
200 g zimnego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (15 g )
2 średnie jajka
250 g mielonego twarogu
Dodatkowo przygotować;
10 średnich jabłek
Wszystkie składniki ciasta zagnieść,podzielić na dwie części,następnie włożyć do woreczka i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkować i wylepić dno wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm.
Następnie nakłuć ciasto lekko widelcem, po czym układać obrane połówki jabłek (stroną przeciętą do dołu )
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć jabłka i ponownie zrobić dziury widelcem.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 30 minut (grzanie górne i dolne)
Po wyjęciu lekko przestudzić i posmarować lukrem
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystko dokładnie utrzeć