Bakłażan nadziewany serami

IMG_3920

 

Do farszu serowego można dodać również podsmażony szpinak doprawiony gałką muszkatołową

3 bakłażany

4 kulki sera mozzarella (500 g)

150 g sera gorgonzola

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej bazylii

0,5 łyżeczki suszonego oregano

6 plastrów żółtego sera

Mozzarellę oraz gorgonzolę pokroić w małą kosteczkę,dodać posiekany czosnek,oraz suszone zioła,rozgnieść wszystko dokładnie widelcem.

IMG_3866

Każdy bakłażan przekroić wzdłuż na dwie połówki,wydrążyć środek i posolić,po czym odstawić na 25 minut.

Po tym czasie wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha i nałożyć farsz serowy,następnie na każdą połówkę położyć plaster żółtego sera

IMG_3870

 

IMG_3873

Ułożyć warzywa na blaszce wysmarowanej lekko olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 20 minut.