Bakłażan nadziewany serami
Do farszu serowego można dodać również podsmażony szpinak doprawiony gałką muszkatołową
3 bakłażany
4 kulki sera mozzarella (500 g)
150 g sera gorgonzola
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki suszonego oregano
6 plastrów żółtego sera
Mozzarellę oraz gorgonzolę pokroić w małą kosteczkę,dodać posiekany czosnek,oraz suszone zioła,rozgnieść wszystko dokładnie widelcem.
Każdy bakłażan przekroić wzdłuż na dwie połówki,wydrążyć środek i posolić,po czym odstawić na 25 minut.
Po tym czasie wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha i nałożyć farsz serowy,następnie na każdą połówkę położyć plaster żółtego sera
Ułożyć warzywa na blaszce wysmarowanej lekko olejem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st,na około 20 minut.