Babka z gotowanych ziemniaków
Najlepiej smakuje podana na ciepło z sosem grzybowym lub z tzatziki
1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
200 g tartego sera żółtego (użyłam wędzonego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
150 g ugotowanego chudego boczku wędzonego (niekoniecznie)
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 duże surowe jaja
Ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki
Wszystko dokładnie wyrobić i włożyć do wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki z kominem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,przez około 60 minut.
(Miałam włączone grzanie dolne i górne)
Po upieczeniu gorącą babkę lekko podważyć od brzegów formy i przełożyć na talerz.