Babka z gotowanych ziemniaków

Babka z gotowanych ziemniaków1

 

Najlepiej smakuje podana na ciepło z sosem grzybowym lub z tzatziki

1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków

200 g tartego sera żółtego (użyłam wędzonego)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

150 g ugotowanego chudego boczku wędzonego (niekoniecznie)

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 duże surowe jaja

Ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki

Babka z gotowanych ziemniakówx

Wszystko dokładnie wyrobić i włożyć do wysmarowanej i obsypanej bułka tartą foremki z kominem.

Babka z gotowanych ziemniakówx1

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st,przez około 60 minut.

(Miałam włączone grzanie dolne i górne)

Po upieczeniu gorącą babkę lekko podważyć od brzegów formy i przełożyć na talerz.

Babka z gotowanych ziemniaków oo