Francuska tarta z kurczakiem i serami

IMG_2191

 

1 opakowanie okrągłego ciasta francuskiego
2 nieduże pojedyncze piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 mozzarella (125 g)
60 g sera gorgonzola (lub feta)
100 g sera wędzonego
3 duże jajka
150 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę do tarty (o średnicy 28 cm) wyłożonej papierem pergaminowym, po czym nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Ciasto posmarować lekko rozgniecionym ząbkiem czosnku (niekoniecznie)
Następnie wyłożyć wystudzone kawałki kurczaka, na mięso ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę.
W pustych miejscach położyć małe kawałeczki gorgonzoli, na samą górę ułożyć plastry sera wędzonego.

IMG_2151
Jajka rozbełtać ze śmietanką i z ziołami po czym wlać do tarty

IMG_2159
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 25-30 minut
(Piekłam górną i dolną grzałką)

IMG_2169

Tartę można również zrobić z różnymi dodatkami jak pizzę ( bez dodatku masy jajecznej) wtedy proponuję najpierw posmarować spód ciasta przecierem pomidorowym.