Sałatka ogórkowa z papryką i cebulą
Smak sałatki można czasami zmienić, dodając posiekanego koperku, pietruszki lub sproszkowanej kurkumy
4,5 kg ogórek
1,5 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
2 duże główki obranego czosnku
Zalewa;
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
100 g soli
15 g czarnego mielonego pieprzu
Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić
Dodatkowo;
liście laurowe
ziele angielskie
Umyte i nieobrane ogórki oraz czosnek poszatkować w plasterki.
Cebulę pokroić w półplasterki, a paprykę w paseczki.
Wszystkie warzywa wrzucić do miski i zalać zalewą, po czym wymieszać i pozostawić na 3 godziny.
Po tym czasie sałatkę nakładać do słoików.
Do każdego słoika wcisnąć pół małego liścia laurowego oraz 2 kulki ziela angielskiego.
Pasteryzować przez 15 minut.