Kluski na parze (buchty)

702df8fc0e

 

0,5 kg mąki
2 jajka
4-5 dag drożdży
4 łyżki płynnego i wystudzonego masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 szklanka letniego mleka

Letnie mleko wymieszać z cukrem,dodać drożdże i odrobinę mąki-zrobić rozczyn.
Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn.
Ciasto na buchty wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski,wtedy dodać stopione masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać.
Miskę nakryć ściereczką , ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką
Można kłaść do środka wypestkowaną śliwkę lub jagody z cukrem.
Szeroki garnek napełnić do połowy ciepłą wodą, przykryć złożoną kilkakrotnie gazą, umocować na brzegu, związując mocną gumą lub tasiemką
Gdy woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy na przygotowanej gazie po 4 sztuki ,przykrywamy wysoką pokrywką lub metalową miską.
Parujemy około 10 minut.
Można je podawać z rozpuszczonym złocistym masłem i cukrem lub zmiksowanymi truskawkami z cukrem, sosem borówkowym, koktajlem, syropem klonowym itd.
Lub z mięsem w sosie pieczeniowym.

Ja gotowałam dużym garnku na wkładce z kombiwara