Ciasto z mango

Ciasto z mango

 

Ciasto;
2 szklanki mąki (320 g)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
400 g jogurtu
¾ szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kokosu
kilka kropel aromatu cytrynowego

Dodatkowo przygotować;
2 sztuki mango
4 łyżki cukru brązowego

Dno tortownicy o średnicy 29 cm wyłożyć papierem pergaminowym,a boki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą
Mango obrać,pokroić w półplasterki,po czym ułożyć na papierze pergaminowym.
Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wyłożyć na mango.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni,na około 50 minut.
(Gdyby ciasto za mocno się zrumieniło,wtedy przykryć folią aluminiową)

Po upieczeniu wyjąć placek z piekarnika na około 15-20 minut,po czym odpiąć obręcz tortownicy i położyć do góry dnem na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym.
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 220 stopni,włączyć funkcję grill.
Owoce posypać brązowym cukrem,i włożyć ponownie ciasto do piekarnika jak najwyżej górnego grzania,na około 4 minuty,aż do momentu gdy cukier się skarmelizuje.

Mango można zastąpić brzoskwiniami