Śląski kołocz z serem

b81e85232b

 

Śląski kołocz z serem, przepis na blaszkę z wyposażenia piekarnika

0,5 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jaja.
10 dag masła-roztopione i wystudzone
4 łyżki cukru
200 ml mleka
szczypta soli
1 cukier wanilinowy

Do około 0,5 szklanki mleka lekko zagrzanego pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki.
Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, jaja roztrzepać z cukrem wanilinowym i połączyć z mąką.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, podgrzane mleko, cukier, szczyptę soli oraz roztopione i wystudzone masło..
Wszystko razem wymieszać i tak długo wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk.
Następnie posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić go na 2 części.
Jedną część rozwałkować na grubość około 3mm i nałożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Następnie zrobić w cieście dziurki widelcem i wyłożyć masę serową.
Na warstwę masy serowej nałożyć drugą cześć rozwałkowanego ciasta, w taki sposób aby dokładnie ją przykryć.
W górnej warstwie ciasta zrobić znowu dziurki widelcem po to by powietrze nie zbierało się pod ciastem
Następnie górną warstwę ciasta można posmarować roztrzepanym białkiem(nie jest to konieczne)
Na koniec urywając rękoma po kawałku posypki, układać jedna obok drugiej.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 180 -200 stopni

W czasie gdy rośnie ciasto można zrobić najpierw posypkę, a potem masę serową.

Posypka;
25 dkg mąki pszennej
18 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
15 dkg masła

Wykonanie:
Mąkę przesiać, następnie dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtko i masło.
Wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce.

Masa serowa
1,5 kg zmielonego twarogu
4 jaja
7 łyżek cukru (może być mniej, lub więcej)
1 cukier waniliowy
10 dkg masła
1 budyń waniliowy w proszku (lub śmietankowy)
10 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić rodzynkami)
starta skórka cytrynowa z jednej cytryny

Twaróg zmielić.
Całe jaja ubić na pianę z cukrem i połączyć z twarogiem.
Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać.

Upieczony i całkowicie wystudzony kołocz posypać obficie cukrem pudrem