Cannelloni z mielonym mięsem
Farsz;
80 dkg mięsa mielonego
4-5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka ziół prowansalskich (niekoniecznie)
sól, pieprz-do smaku
1 opakowanie makaronu Cannelloni (250 g)
Kawałek tartego żółtego sera
Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone
Napełniamy mięsem surowe rurki Cannelloni
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu pomidorowego.
Układamy faszerowane rurki, zalewamy ponownie sosem, na to znów rurki itd.
Zalać cały makaron dokładnie sosem i posypać obficie tartym żółtym serem.
Zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut. przy temp. 200°C.
Sos;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
700-800 ml. wody (lub bulionu)
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczek cukru
3 ząbki czosnku-przeciśniętego przez praskę
zioła prowansalskie-wg. uznania
sól i pieprz do smaku
W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i chwilę mieszać.
Wodę ( lub zimny bulion) wymieszać z koncentratem i cukrem-wlać do masła z mąką.
Dodać czosnek i pozostałe przyprawy, mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania