Kartacze

9623ea1e5e

 

około 4 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku

Połowę ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce, po czym mocno odcisnąć przez gazę.
Sok ziemniaczany odstawić w misce na około 20 minut.
Resztę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Wyciśnięte surowe ziemniaki, wrzucić do ugotowanych ziemniaków.
Sok z miski ostrożnie odlać, a krochmal który tam został dodać do masy ziemniaczanej.
Wsypać mąkę ziemniaczaną, posolić i wszystko dobrze wyrobić

Farsz;
1 kg mielonej surowej wieprzowiny
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę-niekoniecznie
sól
majeranek (około 1 łyżka)
1 duża starta cebula
pieprz ziołowy-wg uznania
Wszystko razem dobrze wymieszać .

Z masy ziemniaczanej ulepić w ręce placki, wkładać do środka trochę mięsnego farszu, zlepić w owalny kształt.
Wkładać ostrożnie do gotującej i osolonej wody (woda powinna cały czas wrzeć)
Gotować na najmniejszym ogniu około 20-25 minut od momentu wypłynięcia (można gotować krócej w zależności jak gruby jest kartacz).

Podawać z wytopionymi skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Gdy zostaną nam ugotowane kartacze można je później wrzucić do głębokiego oleju i smażyć na złoto, skórka jest wtedy chrupiąca.

Można je również zrobić również bez nadzienia w kształcie mniejszych kulek, ale to już będą „czorne” kluski śląskie.