Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa0

 

6 -7 średnich jabłek
5 jajek
5 łyżek cukru ( około 115 g )
5 kopiastych łyżek mąki pszennej ( około 130 g )
2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 60 g )
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 mała paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrać jabłka , pokroić na plasterki, które rozłożyć na blasze i posypać cynamonem.

rolada-jablkowa0000000-crop
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 8 minut)
Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać.
Ciasto wlać na jabłka i dokładnie rozprowadzić łyżką.
Włożyć do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec około 20 minut.

Upieczone gorące ciasto przerzucić na ściereczkę „do góry dnem” ,zdjąć papier i zwinąć razem ze ściereczką w rulon.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu odwinąć, zdjąć ściereczkę i zawinąć ponownie.
Posypać cukrem pudrem.

Rolada jabłkowa000