Ciasto bananowo-pomarańczowe.

Ciasto bananowo-pomarańczowe.3

 

3 obrane i rozgniecione banany
2 jaja
3/4 szklanki cukru
aromat pomarańczowy

Wszystko utrzeć, po czym dodać;

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
0, 5 szklanki oleju
3/4 szklanki soku pomarańczowego

Całość wymieszać, aż do połączenia składników.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Piec 180 stopni przez około 45 minut.

Polewa;
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
3 krople aromatu pomarańczowego.

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej, dodając olejek pomarańczowy.
Polać lekko wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego ostygnięcia
ciasto banan2
Przy tym cieście nie trzeba używać miksera, można go piec również w prodiżu.