Ciasto bananowo-pomarańczowe.
3 obrane i rozgniecione banany
2 jaja
3/4 szklanki cukru
aromat pomarańczowy
Wszystko utrzeć, po czym dodać;
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g skórki pomarańczowej
0, 5 szklanki oleju
3/4 szklanki soku pomarańczowego
Całość wymieszać, aż do połączenia składników.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Piec 180 stopni przez około 45 minut.
Polewa;
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
3 krople aromatu pomarańczowego.
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej, dodając olejek pomarańczowy.
Polać lekko wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego ostygnięcia
Przy tym cieście nie trzeba używać miksera, można go piec również nieco dłużej w prodiżu.