Strucla z pizzy

IMG_7953

Strucla z pizzy

Ciasto;
450 g mąki (typ 650)
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży (7-8 g)
2 łyżki oleju
250 ml letniego mleka

Farsz;
350 g pieczarek
100 g sera mozzarella
100 g sera żółtego
100 g salami
300 g szynki
1 mała czerwona papryka
0,5 papryczki pepperoni
3 małe ogórki konserwowe
1 łyżeczka przyprawy do pizzy

Pokrojone pieczarki pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju po czym ostudzić.
Pozostałe składniki pokroić w kostkę i wymieszać z usmażonymi pieczarkami oraz z ziołami do pizzy.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wsypać drożdże, letnie mleko oraz olej.
Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie, uformować w kulę, którą lekko naoliwić, umieścić w naczyniu przykrytym ręczniczkiem w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i cienko rozwałkować, rozłożyć farsz zawinąć
Zawiniętą roladę ułożyć na papierze pergaminowym (można górę posmarować rozkłóconym jajkiem)

IMG_7934

IMG_7938
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st, na około 25 minut.