Ciasto „Latte”

Ciasto Latte

 

Biszkopt na oleju.
(jest to przepis na największą tortownicę gdzie po przekrojeniu wychodzą 2 duże spody,który jeden można wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić ,i co ważne ,ciasto nie opada i zawsze się udaje)

5 jaj
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru(może być cała szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl oleju
3 łyżki wody
zapach waniliowy

Spód tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym
Całe jaja ubijać z cukrem przez 10 minut,po czym wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Wszystko wymieszać,wlać olej i wodę.
Piec 180 stopni około 30- 35 minut

masa kawowa;
600 ml. jogurtu
250 ml.śmietany kremowej 30/%
3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe(16g)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę zalać 0,5 szklanką zimnej wody,pozostawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić na małym płomieniu nie doprowadzając do zagotowania.
Jogurt utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz dwoma łyżkami suchej rozpuszczalnej kawy,dodać ubitą kremówkę i rozpuszczoną wystudzoną żelatynę.
Wlać na spód biszkoptowy.

masa waniliowa;
600 ml. jogurtu
250 ml.śmietany kremowej 30%
3 cukry waniliowe (24g)
3 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
parę kropel aromatu waniliowego.

Żelatynę zalać 0,5 szklanką zimnej wody,pozostawić aż napęcznieje,po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Jogurt utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodać ubitą kremówkę i aromat waniliowy oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
Masę wlewamy na zastygniętą masę kawową.

Propozycja ozdobienia;
100 g. czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka po czym rozsmarować na papierze pergaminowym na grubość około 3 mm,odstawić do całkowitego wystudzenia.
Małymi foremkami wykrawać różne wzory