Ciasto z ciepłymi lodami

Ciasto z ciepłymi lodami2

 

Przepis na dużą tortownicę o średnicy 29 cm

Biszkopt
3 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao(niekoniecznie)
2 łyżki wody
1 łyżka oleju

Jaja utrzeć z obiema rodzajami cukru przez 10 minut.
Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wlać olej z wodą,piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotować dodatkowo;
32 małych ciepłych lodów o dowolnym smaku
300 g serka homogenizowanego
2 śnieżki (lub 400 ml śmietany kremówki)
2 galaretki cytrynowe (lub o innym smaku)
3-4 łyżki dżemu

2 galaretki rozpuścić w 1,5 szkl wody
Upieczony i ostudzony biszkopt posmarować dżemem,
Z lodów usunąć wafelek i ułożyć na biszkopcie.

Ciasto z ciepłymi lodami3
Śnieżki ubić według przepisu na opakowaniu,dodać serek i gęstniejącą galaretkę.
Powstałą masą zalać ciepłe lody.

Ciasto z ciepłymi lodami1