Orzeźwiający galaretkowiec
W tym przepisie galaretki gotujemy
Biszkopt;
6 jajek
6 kopiastych łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Wylać do tortownicy o średnicy.29 cm (dno wyłożone papierem pergaminowym)
Piec w temperaturze 180 º C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Masa budyniowo-galaretkowa
2 galaretki o dowolnym smaku
2 budynie waniliowe(bez cukru)
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła ( lub margaryny)
30 dag owoców z puszki, lub świeżych (miękkie typu maliny, truskawki, jagody, się nie nadają)
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody z dodatkiem cukru i zagotować.
Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki zimnej wody i wlać do gotujących się galaretek, wymieszać i dodać masło.
Wszystko zagotować i odstawić po czym do ciepłej masy dodać pokrojone owoce (dałam dwa banany). Odstawić wszystko do wystygnięcia.
Masa jogurtowa;
2 galaretki
250 ml. zimnego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 ml. gęstego jogurtu
2 łyżeczki cukru waniliowego
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody (nie gotować)
Mleko ubić z cukrem waniliowym, dodać jogurt i ostudzoną gęstniejącą galaretkę.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Na jeden placek położyć masą budyniowo-galaretkową, przykryć i położyć masę jogurtową. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając gotowych blatów biszkoptowych.