Pianka truskawkowa

Z podanego przepisu wychodzi 8 pełnych pucharków o pojemności 350 ml.

450 g truskawek (mogą być mrożone)

3 galaretki truskawkowe

3 szklanki gorącej wody (szklanka 250 ml)

300 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego (użyłam 4% z Gostynia)

Dodatkowo;

8 truskawek do dekoracji

 

Truskawki zmiksować (mrożone wcześniej rozmrozić)

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Zimne i nadal płynne galaretki zmiksować na najwyższych obrotach około 5 minut.

(galaretki ponad 3 krotnie zwiększą swoją objętość)

Następnie wlać zimne mleko nie przerywając ubijania.

Miksować aż masa się nieco powiększy i zacznie tężeć.

Na końcu wlać zmiksowane truskawki i chwilkę ubijać aż wszystko się połączy.

Gęstniejącą masę wlać do pucharków i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Deser ozdobić truskawką.