Krokiety ziemniaczane inaczej
1 kg obranych ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
0,5 kg piersi z kurczaka
15 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę.
2 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka( lub gyrosa)
sól,pieprz
Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie,ostudzić i przepuścić przez praskę.
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu(lub poddusić na wodzie)
Pod koniec duszenia wsypać przyprawę.
Do ostudzonych ziemniaków dodać oba rodzaje mąki wymieszane z sodą,gałkę muszkatołową,dodać pieprz i w razie potrzeby sól.
Wszystko zagnieść tworząc gruby wałek,po czym kroić w plastry i formować dłonią cienkie placuszki.
Na każdy placek dodać trochę mięsa i kawałeczek sera,wszystko dokładnie zlepić rękoma posypanymi mąką i smażyć na głębokim oleju.
Po upieczeniu osączyć na ręczniku papierowym.
Rada;
Ciasto z gotowanych ziemniaków trzeba zagniatać krótko,ponieważ im dłużej się je wyrabia tym więcej wody puszczają ziemniaki