Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami typu amaretti

Trzeba upiec 2 spody migdałowe

Na jeden spód migdałowy potrzeba;

4 jajka ( rozmiar L)

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 szklanki mąki tortowej ( 75 g)

2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g )

100 g mielonych migdałów

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przesianą mąkę tortową wymieszać z mąka ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi migdałami.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wysypać wymieszane sypkie składniki i delikatnie wymieszać.

Na dno blaszki o wymiarach 36 x 26 cm położyć papier pergaminowy, po czym wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec 15 minut ( grzanie górne i dolne )

( Do górnego spodu dodałam jeszcze 2 łyżki pokruszonych ciasteczek, ale nie jest to konieczne )

 

Krem budyniowy z dodatkiem ciasteczek amaretti ;

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

700 ml mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

ziarenka z jednej małej laski wanilii

4 łyżki cukru

200 masła

100 g pokruszonych ciasteczek amaretti

Kilka kropel olejku migdałowego

W połowie szklanki mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wanilii, po czym ugotować gęsty budyń, następnie na gorący budyń położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć mikserem tak długo aż będzie białe i puszyste, następnie dodawać porcjami zimny budyń. Na końcu dodać parę kropel olejku migdałowego oraz pokruszone ciasteczka i delikatnie wszystko mieszać.

 

Do nasączenia blatów migdałowych potrzeba;

0,5 szklanki lekko posłodzonej herbaty

3 łyżki likieru migdałowego

 

Polewa;

100 g gorzkiej czekolady

5 łyżek zimnego mleka

0,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać mlekiem, dodać połamaną czekoladę, następnie wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej.

 

Do posypania ciasta potrzeba;

70 g płatków migdałowych

Płatki lekko zrumienić na gorącej i suchej patelni.

 

Wykonanie;

Każdy upieczony spód nasączyć wystudzoną herbatą z likierem.

Następnie na jeden spód wyłożyć krem, przykryć drugim spodem.

Górę polać letnią polewą i posypać uprażonymi i wystudzonymi płatkami migdałowymi.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na parę godzin.

 

Tutaj mam podany przepis na ;

Tort migdałowy

Strucla z makiem

Tort orzechowy

Keks z żurawiną i rodzynkami

Tort z masą orzechową i czekoladową oraz marcepanem

Orzechowiec arachidowy z ganache

Masa orzechowa lub kokosowa

Ciasto Bounty

Tort kokosowy

Tort Opawian

Tort miętowo śmietanowy

Tort z masą z czekolady i chałwy

Tort makowy

Tort bezowy bez pieczenia

Orzeźwiający tort jogurtowo śmietanowy z ananasem