Miodowiec z puszystą masą budyniową
250 g masła
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki sody
szczypta soli
(można dodać jedną łyżeczkę przyprawy do piernika)
Wszystko zagnieść i podzielić na trzy części.
Osobno każdą część ciasta rozsmarować łyżką na wysmarowanej blaszce 23 X 40 cm, i nakłuć widelcem.
Piec 170 stop. około 15 minut.
Masa budyniowa
1 litr mleka
10 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
2 budynie śmietankowe
1, 5 kostki masła
1 biała czekolada (można pominąć )
Część mleka odlać, wsypać budyń z mąką i wymieszać.
Resztę mleka zagotować z cukrem, po czym wlać mleko z budyniem i mąką ,mieszać aż zgęstnieje.
Gorący budyń odstawić dodać białą czekoladę, wymieszać.
Gdy budyń będzie letni wtedy dodawać porcjami masło i cały czas ucierać.
Na końcu można dodać trochę soku z cytryny lub parę kropel aromatu pomarańczowego.
Ważne!
Masę trzeba długo ucierać mikserem do momentu aż składniki się całkowicie połączą i powstanie bardzo puszysty krem.
Wykonanie;
Każdy upieczony placek nawilżyć pędzelkiem zanurzonym w soku z półtorej cytryny z dodatkiem 2 łyżek cukru
Dwa placki przełożyć masą, górę polać dowolną czekoladową polewą, posypać posiekanymi i uprażonymi orzechami.