Przekładaniec makowo serowy bez pieczenia

Masę serowo jogurtową można zastąpić masą z sera gotowanego.

 

350 g herbatników typu petitki

Masa makowa;

1 puszka masy makowej ( 850 g )

1 galaretka agrestowa ( lub wiśniowa )

250 ml gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i wymieszać z masą makową, następnie odstawić aż całość będzie tężeć.

Masa serowo jogurtowa;

0,5 kg mielonego sera

400 g jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru pudru

400 ml gorącej wody

2 galaretki agrestowe

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia następnie wymieszać z serem i cukrem pudrem, po czym również odstawić aż wszystko lekko stężeje.

 

Masa śmietanowa ;

400 g zimnej śmietany kremówki 30 %

250 ml gorącej wody

1 galaretka agrestowa

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będzie lekko gęstnieć, po czym wymieszać z ubitą śmietaną.

 

Wykonanie;

Blachę o wymiarach 36 x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć masę makową.

Na maku ponownie ułożyć herbatniki i wlać masą serową.

Na masie serowej również ułożyć herbatniki i wlać masę śmietanową.

Górę posypać startą czekolada i włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

Tutaj jest podany przepis na sernik gotowany