Przekładaniec makowo serowy bez pieczenia
Masę serowo jogurtową można zastąpić masą z sera gotowanego.
350 g herbatników typu petitki
Masa makowa;
1 puszka masy makowej ( 850 g )
1 galaretka agrestowa ( lub wiśniowa )
250 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i wymieszać z masą makową, następnie odstawić aż całość będzie tężeć.
Masa serowo jogurtowa;
0,5 kg mielonego sera
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
400 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia następnie wymieszać z serem i cukrem pudrem, po czym również odstawić aż wszystko lekko stężeje.
Masa śmietanowa ;
400 g zimnej śmietany kremówki 30 %
250 ml gorącej wody
1 galaretka agrestowa
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić aż będzie lekko gęstnieć, po czym wymieszać z ubitą śmietaną.
Wykonanie;
Blachę o wymiarach 36 x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym, następnie na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć masę makową.
Na maku ponownie ułożyć herbatniki i wlać masą serową.
Na masie serowej również ułożyć herbatniki i wlać masę śmietanową.
Górę posypać startą czekolada i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Tutaj jest podany przepis na sernik gotowany