Kluski kładzione z kapusty

Kluski kładzione z kapusty

 

1 kg poszatkowanej białej kapusty
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oleju
sól
koperek lub gałka muszkatołowa

Poszatkowaną kapustę nasolić dwoma łyżeczkami soli, odstawić na godzinę aż puści sok.
Kapustę odcisnąć, podsmażyć na oleju pod przykryciem około 20
Ostudzoną kapustę zmielić, dodać mąkę oraz jajka.
Wszystko zagnieść dodać posiekany koperek lub potartą gałkę muszkatołową.

Zagotować wodę w garnku, po czym małą łyżeczką nabierać masę, a drugą zsuwać do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu aż do wypłynięcia.
Kluseczki delikatnie wybierać łyżką cedzakową ponieważ są bardzo miękkie, podawać z dowolnym sosem.