Francuska tarta z karmelizowaną cebulą
Karmelizowana cebula jest doskonała jako dodatek do pieczonych mięs, kanapek, serów lub hamburgerów.
1 kg obranej i pokrojonej w piórka cebuli ( użyłam żółtej i trochę czerwonej )
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego ( użyłam Dark Muscovado )
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo przygotować;
1 ciasto francuskie XXL ( 375 )
100 g sera gorgonzola
1 kulka sera mozzarella (125 g )
Cebulę wymieszać z solą, następnie smażyć na oleju na małym ogniu, aż stanie się bardzo miękka, szklista i straci na objętości ( trwa to około 25 minut )
Następnie dodać, sos sojowy, cukier, i ocet balsamiczny, po czym smażyć około 20 minut aż cały płyn wyparuje ( często mieszając )
Na samym końcu doprawić pieprzem i odstawić aż wystygnie.
Ciasto francuskie odwinąć i razem z papierem położyć na blaszce
Wystudzoną cebulkę rozsmarować na cieście i posypać małymi kawałkami sera gorgonzola i mozzarelli
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 20 minut ( grzanie górne i dolne )