Francuska tarta z karmelizowaną cebulą

Karmelizowana cebula jest doskonała jako dodatek do pieczonych mięs, kanapek, serów lub hamburgerów.

 

1 kg obranej i pokrojonej w piórka cebuli ( użyłam żółtej i trochę czerwonej )

2 łyżki oleju

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego ( użyłam Dark Muscovado )

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

Dodatkowo przygotować;

1 ciasto francuskie XXL ( 375 )

100 g sera gorgonzola

1 kulka sera mozzarella (125 g )

 

Cebulę wymieszać z solą, następnie smażyć na oleju na małym ogniu, aż stanie się bardzo miękka, szklista i straci na objętości ( trwa to około 25 minut )

Następnie dodać, sos sojowy, cukier, i ocet balsamiczny, po czym smażyć około 20 minut aż cały płyn wyparuje ( często mieszając )

Na samym końcu doprawić pieprzem i odstawić aż wystygnie.

Ciasto francuskie odwinąć i razem z papierem położyć na blaszce

Wystudzoną cebulkę rozsmarować na cieście i posypać małymi kawałkami sera gorgonzola i mozzarelli

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ° C około 20 minut ( grzanie górne i dolne )