Pulpety z ozorków wieprzowych w sosie z podgrzybków
3 ozorki wieprzowe ( około 800 g )
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 łyżki grysiku
2 jajka
2 łyżeczki chrzanu
mąka
sól, pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Ozorki ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym po czym wyjąć i obrać ze skóry oraz wyciąć gruczoły ślinowe.
Zimne ozorki zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem, dodać grysik, chrzan, sól, pieprz i jajka.
Całość dobrze wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinkę do lodówki.
Po tym czasie formować okrągłe pulpety i każdy z nich obtoczyć w mące.
Następnie zrobić sos grzybowy.
Składniki do sosu;
250 g mrożonych podgrzybków
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 ml gorącej wody
250 ml słodkiej śmietanki 12 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili wrzucić rozmrożone i posiekane grzyby, następnie wszystko smażyć aż grzyby puszczą cały sok.
Obtoczone w mące pulpety kłaść na podsmażone grzyby, po czym wlać gorącą wodę i gotować po 5 minut z obu stron.
Następnie dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki i wlać śmietankę.
Wszystko lekko gotować do momentu aż sos zgęstnieje.
Całość doprawić solą i pieprzem.