Pulpety z ozorków wieprzowych w sosie z podgrzybków

pulpety-z-ozorkow-wieprzowych-w-sosie-z-podgrzybkow

3 ozorki wieprzowe ( około 800 g )

4 ząbki czosnku

1 duża cebula

3 łyżki grysiku

2 jajka

2 łyżeczki chrzanu

mąka

sól, pieprz

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

 

Ozorki ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym po czym wyjąć i obrać ze skóry oraz wyciąć gruczoły ślinowe.

Zimne ozorki zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem, dodać grysik, chrzan, sól, pieprz i jajka.

Całość dobrze wyrobić na jednolitą masę i odstawić na 1 godzinkę do lodówki.

Po tym czasie formować okrągłe pulpety i każdy z nich obtoczyć w mące.

 

Następnie zrobić sos grzybowy.

Składniki do sosu;

250 g mrożonych podgrzybków

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

200 ml gorącej wody

250 ml słodkiej śmietanki 12 %

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili wrzucić rozmrożone i posiekane grzyby, następnie wszystko smażyć aż grzyby puszczą cały sok.

Obtoczone w mące pulpety kłaść na podsmażone grzyby, po czym wlać gorącą wodę i gotować po 5 minut z obu stron.

Następnie dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki i wlać śmietankę.

Wszystko lekko gotować do momentu aż sos zgęstnieje.

Całość doprawić solą i pieprzem.

pulpety-z-ozorkow-wieprzowych-w-sosie-z-podgrzybkow12