Ciasto bananowo cytrynowe bez pieczenia
18 szt podłużnych biszkoptów ( około 200 g )
800 g obranych bananów
3 łyżki soku z cytryny
2 galaretki cytrynowe
450 ml gorącej wody
50 ml wody z cytryną ( do nasączenia)
Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wyłożyć biszkoptami, po czym biszkopty lekko spryskać wodą z cytryną.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zaczną tężeć.
Banany zmiksować, wlać sok z cytryny i wymieszać.
Do bananów wlać gęstniejącą galaretkę i dokładnie ponownie wymieszać
Następnie masę bananową wlać na biszkopty.
Dodatkowo przygotować;
500 ml kremówki 30 %
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 galaretka cytrynowa
150 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie gęstnieć.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i wymieszać z gęstniejąca galaretkę.
Całość wyłożyć na masę bananową tworząc łyżką górki.
Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.