Pasta jajeczna z serem topionym i słonecznikiem

 

Pasta 33

Do pasty można dodać również dowolną wędliną, rybę wędzoną lub z puszki, ewenualnie przeciśnięty ząbek czosnku

Słonecznik daje paście chrupkość, można go również wcześniej zmielić.

8 dużych jajek

400 g sera topionego o miękkiej konsystencji

1 łyżeczka musztardy

pęczek szczypiorku

1 mała cebulka

100 g łuskanego słonecznika

sól, pieprz

Tłuczkiem do ugniatania ziemniaków ugnieść jajka razem z serem.

Następnie dodać posiekany szczypiorek, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, musztardę i słonecznik.

Całość wymieszać i doprawić solą oraz czarnym mielonym pieprzem.

Sałatka jest najlepsza po paru godzinach, wtedy słonecznik trochę zmięknie.

Pastę przed podaniem trzeba wcześniej wyjąć z lodówki.

Past

 

Pasta2