Kruche babeczki

BABECZK

Foremki muszą być suche ponieważ ich nie smarujemy.

 

1/2 kg mąki

10 dkg smalcu o temperaturze pokojowej

15 dkg masła o temperaturze pokojowej

3 żółtka

3 łyżki gęstej śmietany

10 dag cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zagnieść.

Kiedy ciasto będzie już gładkie wtedy wylepiamy cienko foremki

Pieczemy ok 10 – 13  minut w temperaturze 180 ° C. Po upieczeniu obrócić do góry

dnem i lekko stuknąć aby babeczka odeszła od foremki.

 

Babeczki można napełnić różnymi masami.

 

Masa gotowana z mlekiem suszonym;

200 g masła (lub margaryny )

150 cukru pudru ( może być nieco więcej )

200 g mleka w proszku

2 łyżeczki cukru waniliowego

100 ml wody

25 ml spirytusu

Masło (lub margarynę ) rozpuścić, dodać wodę, cukier i cukier waniliowy oraz mleko w proszku.

Całość podgrzewać ( cały czas mieszając ) aż masa zgęstnieje, na końcu wlać spirytus.

Ciepłą masę nakładać na babeczki.

 

Masa z mlekiem suszonym bez gotowania;

250 g masła o temperaturze pokojowej

150 cukru pudru ( może być nieco więcej )

250 g mleka w proszku

2 łyżeczki cukru waniliowego

parę kropel aromatu migdałowego

25 ml spirytusu ( można pominąć)

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch.

Dodać stopniowo mleko w proszku.

Na końcu dodać aromat migdałowy ( lub spirytus)

Gdyby masa była za gęsta wtedy wlać odrobinkę wody.

Masę nakładać na babeczki.

 

Masa kajmakowa z dodatkiem mascarpone;

250 g masy kajmakowej

250 g serka mascarpone

Kajmak wymieszać z serkiem.

 

Masa kajmakowa z orzechami;

400 g masy kajmakowej

100 g masła o temperaturze pokojowej

3/4 szklanki orzechów mielonych

1 kieliszek rumu

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać porcjami masę kajmakową.

Na końcu wsypać orzechy, wlać rum i wymieszać.

 

 

Całość dodatkowo można ozdobić polewą czekoladową

Babeczki bez nadzienia można przechowywać w kartonie, lub zamrozić.

Babeczkaaaaaaaa11111111

 

Babeczka1