Sajgonki z piekarnika
Sajgonki nie są tak chrupiące jak smażone w głębokim tłuszczu, ale mają za to mniej kalorii.
300 g mielonego mięsa wołowego
300 g mielonego mięsa wieprzowego
750 g mrożonych warzyw ( mieszanka chińska )
1 fix do potraw potraw chińskich
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
100 g makaronu ryżowego
2 łyżki oleju
Mięso podsmażyć na oleju, następnie wrzucić warzywa
Całość smażyć aż do wyparowania wody ( w połowie smażenia dodać fix do chińszczyzny )
Makaron wrzucić do gorącej wody i gotować około 4 minut, następnie odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Ugotowany makaron wymieszać z mięsem i warzywami, dodać sos sojowy i sól
Dodatkowo;
5 opakowań papieru ryżowego ( 60 szt )
3 łyżki oleju
papier pergaminowy
letnia woda
Każdy płat papieru zamoczyć w letniej wodzie na około 3 sekundy, po czym układać na desce i nakładać łyżkę zimnego farszu, całość zawinąć jak naleśnik
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć zawinięte sajgonki, odstawić na 20 minut aż lekko obeschną, następnie każdy posmarować lekko olejem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Podawać ze słodko- pikantnym sosem chili